Nieuws - pagina 5

Voorschool

Voorschool

12 december 2016 - Voorschool De Speelhoek
In het schoolgebouw van basisschool Shri Laksmi is Voorschool De Speelhoek (VVE Peuterspeelzaal) gehuisvest. De voorschool is gratis en biedt voor peuters van 2 ½ – 4 jaar een fijne, stimulerende speelomgeving. Op de voorschool leren kinderen, al spelend, vaardigheden die zij nodig hebben voor een goede start op de basisschool.

 

Ouders horen bij de voorschool
Als kinderen naar de voorschool gaan doen ouders mee. Peuters ontwikkelen zich niet alleen op de voorschool, maar ook thuis. Ouders kunnen af en toe meedoen op de voorschool en regelmatig wordt er met ouders besproken hoe het met hun peuter gaat. Op de voorschool werkenoudercontactmedewerkers. Zij organiseren themabijeenkomsten over thema’s waar kinderen op de voorschool mee bezig zijn en geven informatie aan ouders over hoe zij hun kind thuis kunnen ondersteunen met wat het op de voorschool leert.

 

Samenwerking met de basisschool
De voorschool werkt nauw samen met de basisschool en gebruikt dezelfde methodes. Wanneer kinderen de leeftijd van vier jaar naderen, vindt een directe overdracht plaats tussen de voorschool en de basisschool. Verder maakt de voorschool gebruik van de faciliteiten (bijvoorbeeld het speellokaal) die de school biedt. Ook het jaarprogramma en activiteiten worden op elkaar afgestemd.

 

Wilt u uw kind inschrijven?
De voorscholen in heel Amsterdam Zuidoost worden georganiseerd door welzijnsorganisatie Swazoom. Voor meer informatie of inschrijven kunt u contact opnemen via telefoonnummer 020 569 68 14 (van maandag t/m donderdag van 9.00 tot 13.00 uur) of gaan naar de website van Swazoom, www.swazoom.nl. 

Sinterklaasfeest

Sinterklaasfeest

05 december 2016 - Het was weer een geweldig Sinterklaasfeest op de SLS. De Sint bracht mooie cadeautjes mee. De cadeautjes en surprises zijn weer uitgepakt en iedereen was heel blij. In het album Sinterklaas kunt u meer foto's bekijken.

Week van de Mediawijsheid

18 november 2016 - 
Lees meer ›

Divali: feest van het licht

29 oktober 2016 - Alle basisscholen van Stichting Hindoe Onderwijs Nederland (SHON) vieren deze week Divali, het feest van de overwinning van het licht op de duisternis.

Door Stuart Kensenhuis

Divali is één van de belangrijkste feesten binnen het Hindoeïsme en is gewijd aan Laksmi mata, de godin van het licht die voorspoed, succes, wijsheid en welvaart brengt. “Dit feest is net zo van belang als kerst bij de christenen en het Suikerfeest bij de moslims. Geen enkele Hindoe laat dit zomaar voorbijgaan”, zegt mede- directeur Shaam Jibodh van de Shri Saraswatie School in Rotterdam. Wanneer de avond valt  steken Hindoes tijdens dit feest een Diya aan. Dat is een van klei gebakken lamp met een wattenlontje. Het licht verdrijft de duisternis en symboliseert de overwinning van het goede over het kwade. Het geeft aan dat wij dit licht van hoop, voorspoed en liefde ook in ons zullen moeten aansteken ,zodat wij het kwade in ons kunnen zien om deze te verdrijven. Het is een feest van bezinning. We zullen diep in ons hart moeten kijken en gevoelens  van jaloezie, egoïsme, begeerte etc. te verdrijven. Deze zullen plaats moeten maken voor liefde, verdraagzaamheid, tevredenheid etc. “Hoe ga je met elkaar om? Die vraag is belangrijk”, zegt directrice Shakoentela Soedamah van Shri Ganesha School in Almere. Op zaterdag 29 oktober lopen leerlingen en ouders van haar school mee met een fakkeltocht georganiseerd door Ujala Radio. “We maken een rondje door het centrum met lampionnen. De kinderen gaan zingen en dansen”, zegt ze. Ook de Shri Laksmi School in Amsterdam doet mee aan een optocht.  “Georganiseerd door Comité Holi Divali Amsterdam op zaterdag 29 oktober”, zegt directeur Rabin Mathoera. “Bijna 25 jaar geleden is die Stichting bij ons op school ontstaan en elk jaar lopen onze leerlingen met hun ouders mee.” Opvallend; bijna de helft van de leerlingen op Shri Laksmi School zijn van Afro-Surinaamse afkomst en hebben dus geen binding van huis uit met het Hindoeïsme. Maar toch lijkt het alsof ze elk jaar enthousiaster meedoen. “Ik denk dat het voor hen meer een uitdaging is”, zegt dhr. Mathoera. “De Hindoestaanse kinderen weten veelal hoe het is en hoe het was. De Afro-Surinaamse kinderen en hun ouders  zijn nog nieuwsgierig.” Op Shri Vishnu School in Den Haag, Shri Saraswati School in Rotterdam en Shri Krishna School in Utrecht wordt Divali vooral op vrijdag 28 oktober gevierd met de kinderen en ouders. Op alle scholen begint het programma met gebed aldus voorzitter van het college van bestuur, Rajesh Ramnewash. Ohm Laksmi mata karot o kalyanam arogyam sukh sampadam mame shatru vinashaye djotir namstoete wordt opgezegd en onder begeleiding van muziek wordt er ook gezongen. Diya’s worden ontstoken. De kinderen gaan zingen, dragen gedichten voor en doen dansjes of toneel. Verder zijn er hapjes en zoetigheid die door de ouders zijn gemaakt, zoals Bara, Loempia, Simosa, ghoegrie Phoelawri en Bakabana. Alles zonder ei of vlees. Subh Divali!

Subh Diwali

Subh Diwali

27 oktober 2016 - Beste ouders / verzorgers,

 

Maandag 31 oktober wordt het Diwali feest op school gevierd. Op deze dag gaat de school om 12:00 uur uit.

 

Wij wensen u allen een Subh Diwali toe.

Vacature groepsleerkracht

27 oktober 2016 - Shri Laksmi School

Janusz Korczakstraat 73

1102 JR Amsterdam

Tel: 020- 6950368/020-416 11 11

Email: info@shrilaksmi.nl

 

Amsterdam, 27 oktober 2016

 

De Shrilaksmi Basisschool in Amsterdam Zuidoost zoekt wegens enorme groei per direct twee volledig bevoegde groepsleerkrachten ( één voor de bovenbouw en één de onderbouw).

 

Het betreft een functie voor vijf dagen in de week (1.0 fte).

 

Wij zijn op zoek naar enthousiaste, creatieve leerkrachten met hart voor het (jonge )kind.

 

Wij bieden een prettige werksfeer met mogelijkheden tot ontwikkeling.

 

Van de sollicitant vragen wij een professionele werkhouding.

 

Ook verwachten wij dat de sollicitant achter de identiteit van de school staat.

 

Voor meer informatie over deze vacature kunt u contact opnemen met de directeur Rabin Mathoera info@shrilaksmi.nl of 020-695 03 68/020-416 11 11.

 

Namens de directeur R. T. Mathoera

Toelatingsbeleid 2017-2018

24 oktober 2016 - Beste ouders /verzorgers,

 

Hieronder vindt u informatie over het toelatingsbeleid op de SLS voor het schooljaar 2017-2018.

 

 
Lees meer ›

Finale Schoolvoetbal

11 oktober 2016 - Beste ouders /verzorgers,

 

Op woensdag 12 oktober 2016 speelt en groep jongens van de Shri Laksmi school de voetbalfinale op sportpark zuidoost United.

Het vijftal bestaat uit de volgende jongens:

Jayden

Jaygo

Santiano

Sharan

Jayin

 

De eerste wedstrijd wordt om 15:00 uur gespeeld. Wij zouden het zeer op prijs stellen als u de jongens komt aanvuren.

Navratri

Navratri

07 oktober 2016 - Navratri: het feest van de bezinning

 

Op alle scholen van Stichting Hindoe Onderwijs Nederland (SHON) is deze week Navratri gevierd, het feest van de negen nachten met bezinning, zuivering en het nieuwe begin.

 

Door Stuart Kensenhuis

 

Den Haag - Tijdens Navratri wordt er gebeden tot Durga mata , het vrouwelijk aspect van het goddelijke. Zij is de universele moeder en is de oerbron van alle energie; de scheppende kracht van de natuur. Durga mata wordt aanbeden voor kracht, bescherming ,ethiek en het vernietigen van innerlijke en uitwendige vijanden.

 

Tijdens deze nachten wordt er heel veel aandacht besteed aan deze aspecten en maken de gelovigen een nieuw begin. Ook op de Hindoe basisscholen wordt er tijdens deze dagen moralistische verhalen verteld en worden de leerlingen voorbereid op facetten van het leven waarmee zij straks als volwassenen te maken zullen krijgen. Op de Shri Vishnu school in Den Haag wordt de dag met een Bhadjan en gebed gestart. Ook gaan de leerlingen naar de mandir waar de pandit één van de verhalen over Durga mata vertelt.

 

Maar hoe worden de kinderen voorbereid op de viering van Navraten? "Met liedjes en gebeden", zegt Maltie Ramnath, onderwijs assistent op de Shri Ganesha School en stagiaire op de Shri Laksmi School in Amsterdam. "Op de Shri Saraswatie School in Rotterdam en Shri Krishna School in Utrecht wordt er tijdens de godsdienstlessen aandacht aan besteed", zegt directeur Shaam Jibodh. "Het is een bezinningsfeest en in de lessen komen de negen aspecten van deze godheid naar voren." Navratri is inderdaad een moment om te overdenken en om de negen vormen van Durga te vieren. Nota bene: elke dag is verbonden aan zijn eigen Durga en heeft zijn eigen kleur. Godin Shailaputri wordt aanbeden op de eerste dag met de kleur grijs. Godin Brahmacharini wordt aanbeden op de tweede dag met de kleur Oranje. Godin Chandraghanta wordt aanbeden op de derde dag met de kleur wit. Rood is de kleur van de vierde dag en de aanbidding is voor godin Kushmanda. Blauw geldt voor de vijfde dag en de aanbidding is voor godin Skandamata. Godin Katyayani wordt aanbeden op de zesde dag met de kleur geel. De zevende dag is voor godin Kaalratri met de kleur groen. Grijs-groen is voor de achtste dag en godin Maha Gauri. Op de laatste dag wordt godin Siddhidatri aanbeden met de kleur paars.

 

 

 

 

Gandhiviering

Gandhiviering

03 oktober 2016 - Ter herdenking van de geboortedag van Mahatma Gandhi hebben een groepje kinderen van de De Shri Laksmi school een bezoek gebracht aan het standbeeld van Gandhi aan de Churchillaan te Amsterdam.  Ook dit jaar hebben de leerlingen heel spontaan en uit volle borst de bhajans gezongen.

Subh Navratri

03 oktober 2016 - 

Navratri

01 oktober 2016 - Namens het hele team wensen wij u allen een Subh Navratri toe.

 

 

Informatiemarkt

30 september 2016 - Op woensdag 5 oktober 2016 is er een informatiemarkt op de SLS van 16:00 - 17:00 uur. Hier kunt u  informatie krijgen over de opvoeding.

 

Raad van Toezicht (SHON)

23 september 2016 - Beste ouders, leerlingen en collega’s,

 

Graag informeer ik u dat in verband met de interne afspraak binnen de Raad van Toezicht van SHON om het voorzitterschap om de 2 jaar te wisselen(roulatie)  de Raad  heeft besloten om met ingang van 15 augustus 2016 de heer Sanjay Drigpal als nieuwe voorzitter te benoemen. De oud -voorzitter Manna Jairam blijft aan als lid van de Raad van Toezicht.

 

Indien u vragen heeft kan u mij bereiken via rramnewash@shon.nl

 

Rajesh Ramnewash

Voorzitter College van Bestuur SHON

 

 

Onderschrift foto:

De Raad van Toezicht: Sanjay Drigpal, Manna Jairam, Avindre Ramnath en Jack Thakoerdin

 

Ouder-en Kindadviseur

Ouder-en Kindadviseur

13 september 2016 - 
Lees meer ›

Jaarplanning 2016-2017

01 september 2016 - Hier vindt u de jaarplanning van het schooljaar 2016-2017

Start nieuw schooljaar

29 augustus 2016 - De vakantie is voorbij en wij zijn weer gestart op school. We hopen dat iedereen heeft genoten van een welverdiende tijd. We willen iedereen heel veel succes wensen voor dit schooljaar.

Suriname-festival in De Uithof Den Haag, 27 en 28 augustus

26 augustus 2016 - 

Klik hier om de flyer te vergroten

Krishna Janamashtami

26 augustus 2016 - 

Klik hier om de flyer te vergroten

Raksha Bandan

18 augustus 2016 - 
1 2 3 4 5 6 7