Lezen, leesplezier en leesbevorderende activiteiten

Lezen is bevrijdend!
Lezen bevordert de autonomie van de lezer, maar ook het gevoel autonomie te hebben. Als je leert lezen, voel je je competent en dat creëert veiligheid.

 

                                                        *********

De Shri Laksmi School doet mee aan de Nationale Voorleeswedstrijd 2020-2021!

De afgelopen weken hebben vijf kandidaten van groepen 7 en vier kandidaten van groepen 8 meegedaan aan de voorleesrondes. Op 10 december 2020 is de schoolkampioen gekozen!

Wie is dat? Lily Mekonen van groep 8A gaat de school vertegenwoordigen!
Toi toi toi Lily! 

                                                        *********

Elk kind moet opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur, dat is de missie van de leesbevorderingscampagne Geef een (prenten)boek cadeau.
'De brief voor de koning' van Tonke Dragt en 'Max en de Maximonsters' van Maurice Sendak zijn de titels van de campagne. Deze boeken zijn volgend jaar te koop voor slechts 2,50 euro: https://www.kinderopvangtotaal.nl/dit-zijn-de-titels-van-geef-een-prentenboek-cadeau-2021/    

 

                                                        *********

 

In het kader van de Kinderboekenweek komt Popcontact op 1 oktober 2020 een voorstelling spelen in de aula van de Shri Laksmi School. De toeschouwers zijn de groepen 1 t/m 4. De titel is Terug naar de Riddertijd en het is een verhalende, spannende èn interactieve voorstelling. 
 
Waar zal het over gaan? 
Er waren eens heel lang geleden... een koning, koningin, hun enige prins Roderick èn juffrouw Jannie. Prins Roderik zal later koning worden, net als zijn vader èn in het grote paleis wonen. Alleen wil Roderik helemaal geen koning worden, maar een dappere ridder. Maar of dit mogelijk is....
Roderik is namelijk de enige prins in het land èn heeft bovendien slechte ogen, daarom mag hij nooit naar buiten. Mààr vlak voor hij koning wordt, krijgt hij een brief ... Prinses Allegonda zit gevangen in kasteel Drakensteijn en moet gered worden. Dit kan alléén een ridder doen. Roderick vertrekt meteen, maar deze reis blijkt niet zonder gevaar. Onderweg is de hulp van de kinderen nodig.  
 
Tijdens de voorstelling zijn de kinderen burgers uit de middeleeuwen en mogen daarom verkleed komen als ‘burger’ uit die tijd.
Kortom: het wordt een feestelijke opening van de Kinderboekenweek!
 

*********


Door de corona-crisis zijn veel digitale kinderboeken tijdelijk gratis! Op deze website zijn links verzameld. Zo weten ouders en kinderen waar ze digitale kinderboeken kunnen vinden: https://voorleesgids.nl/

 

Thuis samenlezen met uw kind. Zeker nu de scholen dicht zijn, is het belangrijk dat kinderen thuis veel lezen. Als hulpmiddel hierbij zou u de volgende brochure over thuislezen kunnen gebruiken. Die staat boordevol tips om het samenlezen thuis leuk én effectief te maken. Zo wordt lezen een feestje!

https://www.delubas.nl/resources/documents/Samenlezen met je kind_2020.pdf

 

Hoe we kinderen weer aan het lezen krijgen

"Wie plezier heeft in lezen, leest meer, en wie meer leest, wordt er beter in – wat weer zorgt voor meer plezier: een opwaartse leesspiraal."

In onderstaand artikel zet de NRC vijf maatregelen op een rij die volgens deskundigen tegelijk nodig zijn om de leesvaardigheid te verbeteren: 
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/31/hoe-we-ze-weer-aan-het-lezen-krijgen-a3988900

 

Ook interessant! “Lees! Een oproep tot een leesoffensief!” bron: https://www.onderwijsraad.nl/publicaties/adviezen/2019/06/24/leesadvies

 

                                        

                                                 10 tips voor samenlezen:

  1. Lees liever elke dag samen 10 minuutjes, dan één maal per week een uur.
  2. De stukjes die jij als ouder leest, lees je op een normaal tempo voor. Je kind hoeft deze stukjes niet bij te wijzen.
  3. Laat je kind het boek kiezen dat jullie samen willen lezen. Dit zorgt er voor dat je kind niet het gevoel krijgt dat het ‘van jou’ moet lezen.
  4. Bekijk vooraf het omslag en de titel en bedenk samen waar dit boek over zou gaan. Of voorspel samen hoe het gaat aflopen. Beide activiteiten zorgen ervoor dat je kind betrokken wordt bij de inhoud.
  5. Kies geen boek dat te moeilijk is voor je kind. Niets is zo demotiverend om telkens te merken dat het lezen niet lukt.
  6. Heeft je kind moeite met een woord of een zin? Geef het de tijd om het stukje zelf te lezen. Is het echt te moeilijk dan kun je natuurlijk het moeilijke woord even voorzeggen. Een volgend keer zal je kind het snel herkennen.
  7. Maakt je kind een fout, wacht dan even met verbeteren. Meestal hoort je kind een stukje later in de zin dat het een fout gemaakt heeft en verbetert het zichzelf. Zo niet, dan kun je aan het eind van de zin samen nog even terugkijken.
  8. Geef je kind complimenten.
  9. Geef je kind nog meer complimenten.
  10. Wordt niet ongeduldig of geïrriteerd als het lezen niet zo goed gaat. Het is bijzonder demotiverend om te horen dat het niet goed gaat. Geef complimentjes als het wel goed gaat.

Bron: https://www.landvanlezen.nl/sites/lvl/files/uploads/werkblad-10-tips-voor-samenlezen-lvl-1.pdf 

 

Als u meer wilt weten over het lezen van een prentenboek met uw kind, kunt u deze link raadplegen: 
https://www.nrc.nl/nieuws/2015/12/05/wat-maakt-een-prentenboek-goed-1563821-a229760

De Grote Vriendelijke Podcast (De GVP) is de eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. Het initiatief van kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) werd gelanceerd in september 2018. Doel van de onafhankelijke podcast is ouders, leerkrachten, mensen uit het boekenvak en andere kinderboekenliefhebbers maandelijks te informeren over en te enthousiasmeren voor de jeugdliteratuur:

http://www.degrotevriendelijkepodcast.nl/


Via deze link kan je gratis boeken lezen en luisteren: https://www.boekpakket.nl/digitale-prentenboeken/?utm_source=Laposta&utm_campaign=Delubas+nieuwsbrief+-+gratis+oefenmateriaal+voor+thuis&utm_medium=email


                                 
 

Wist je dat onze woordenschat tot ons zesde jaar toeneemt door luisteren en daarna vrijwel alleen nog door lezen?
Het ene kind kan aan het einde van de basisschool een woordenschat van 10.000 woorden hebben en de ander kent er misschien wel 17.000. Dat maakt nogal een verschil aan het begin van de middelbare school. Veel voorlezen, veel lezen en veel  praten over wat je gelezen hebt kan die verschillen tussen kinderen verkleinen.

       Bron: https://www.landvanlezen.nl/sites/lvl/files/krant_van_lezen_6_web_pp.pdf

 

 

Onderstaand filmpje bevat zinvolle tips op het terrein van lezen!