Nieuws

02 maart 2018

Holi-boodschap Stichting Hindoe Onderwijs Nederland, Holi Phagua 2018

Op vrijdag 2 maart vieren miljoenen Hindoes over de hele wereld Holi Phagua. De kinderen van de Hindoebasisscholen van de Stichting Hindoe Onderwijs Nederland (SHON) vieren dat na de voorjaarsvakantie op maandag 5 maart. Wat betekent Holi Phagua voor de leerlingen?

 


Holi-boodschap Stichting Hindoe Onderwijs Nederland, Holi Phagua 2018
“Holi Phagua betekent voor mij het kwaad overwinnen en de demonen laten verdwijnen met gekleurd poeder, waarbij iedereen vrolijk is en je alle slechte dingen kunt vergeten”, zegt Rachel (11). Voor Shivayan (10) betekent Holi: “Een feest, zoals Oud en Nieuw, waarbij we in plaats van siervuurwerk elkaar bepoederen met allerlei kleurtjes. De koude dagen stellen voor mij demonen voor  die verdwijnen met de lente. Holi is voor mij dan ook een lentefeest waarbij de demonen worden verslagen door de zon. Een mooi nieuw begin!”

Holi is voor de kinderen ook een feest om de banden met dierbaren aan te halen. Shivesh (10): “Holi betekent voor mij heel vrolijk zijn met mijn broers, zussen en vrienden, omdat we dan de boze geesten wegjagen. Allemaal met elkaar! Bij Holi voel ik blijdschap, broederschap en het vergeten van het kwaad.”

Shanaya (10) ziet Holi vooral als een nieuwe start in het leven, zonder ruzies, maar met gezelligheid: “Holi is voor mij een Nieuwjaars- en lentefeest. Ik voel met Holi blijdschap, een nieuwe start in het leven, dat ik geen ruzie meer maak en alles gezellig samen zal doen.” Voor Ishika geldt hetzelfde, maar voor haar is Holi Phagua ook een feest van vergeving. “Bij Holi vergeten we alle kwade dingen die we elkaar het afgelopen jaar hebben aangedaan. We bepoederen elkaar met kleursel en zeggen dan tegen elkaar: ‘Laten we elkaar vergeven om wat we elkaar hebben aangedaan en opnieuw beginnen.’ Ik zeg dan dat ik spijt heb van wat ik heb gedaan en dat ik weer lief tegen ze zal doen.”

Voorzitter Rajesh Ramnewash van het College van Bestuur van de Stichting Hindoe Onderwijs Nederland: “Het is leuk om te horen van de kinderen dat ze vanuit de Hindoetradities leren om ruzies bij te leggen. We besteden als school natuurlijk al veel aandacht aan ruzies, conflicten en pesten. Het is prachtig dat kinderen zelf bij een feest als Holi bedenken dat ze dan ruzies bijleggen en om vergeving vragen.”

Wat Ramnewash ook een belangrijk thema vindt rondom Holi Phagua is ‘verbinding’. “Het Holifeest brengt via onze scholen verbinding met de mensen in de buurt. Iedereen, ongeacht kleur, afkomst en religieuze achtergrond kan dit feest met ons meevieren. Ik doe dan ook een oproep om Holi Phagua met iedereen te vieren, ook met niet-Hindoes.”