Nieuws - pagina 10

Navratri

Navratri

07 oktober 2016 - 

Navratri: het feest van de bezinning

 

Op alle scholen van Stichting Hindoe Onderwijs Nederland (SHON) is deze week Navratri gevierd, het feest van de negen nachten met bezinning, zuivering en het nieuwe begin.

 

Door Stuart Kensenhuis

 

Den Haag - Tijdens Navratri wordt er gebeden tot Durga mata , het vrouwelijk aspect van het goddelijke. Zij is de universele moeder en is de oerbron van alle energie; de scheppende kracht van de natuur. Durga mata wordt aanbeden voor kracht, bescherming ,ethiek en het vernietigen van innerlijke en uitwendige vijanden.

 

Tijdens deze nachten wordt er heel veel aandacht besteed aan deze aspecten en maken de gelovigen een nieuw begin. Ook op de Hindoe basisscholen wordt er tijdens deze dagen moralistische verhalen verteld en worden de leerlingen voorbereid op facetten van het leven waarmee zij straks als volwassenen te maken zullen krijgen. Op de Shri Vishnu school in Den Haag wordt de dag met een Bhadjan en gebed gestart. Ook gaan de leerlingen naar de mandir waar de pandit één van de verhalen over Durga mata vertelt.

 

Maar hoe worden de kinderen voorbereid op de viering van Navraten? "Met liedjes en gebeden", zegt Maltie Ramnath, onderwijs assistent op de Shri Ganesha School en stagiaire op de Shri Laksmi School in Amsterdam. "Op de Shri Saraswatie School in Rotterdam en Shri Krishna School in Utrecht wordt er tijdens de godsdienstlessen aandacht aan besteed", zegt directeur Shaam Jibodh. "Het is een bezinningsfeest en in de lessen komen de negen aspecten van deze godheid naar voren." Navratri is inderdaad een moment om te overdenken en om de negen vormen van Durga te vieren. Nota bene: elke dag is verbonden aan zijn eigen Durga en heeft zijn eigen kleur. Godin Shailaputri wordt aanbeden op de eerste dag met de kleur grijs. Godin Brahmacharini wordt aanbeden op de tweede dag met de kleur Oranje. Godin Chandraghanta wordt aanbeden op de derde dag met de kleur wit. Rood is de kleur van de vierde dag en de aanbidding is voor godin Kushmanda. Blauw geldt voor de vijfde dag en de aanbidding is voor godin Skandamata. Godin Katyayani wordt aanbeden op de zesde dag met de kleur geel. De zevende dag is voor godin Kaalratri met de kleur groen. Grijs-groen is voor de achtste dag en godin Maha Gauri. Op de laatste dag wordt godin Siddhidatri aanbeden met de kleur paars.

 

 

 

 

Gandhiviering

Gandhiviering

03 oktober 2016 - 

Ter herdenking van de geboortedag van Mahatma Gandhi hebben een groepje kinderen van de De Shri Laksmi school een bezoek gebracht aan het standbeeld van Gandhi aan de Churchillaan te Amsterdam.  Ook dit jaar hebben de leerlingen heel spontaan en uit volle borst de bhajans gezongen.

Subh Navratri

03 oktober 2016 - 

Navratri

01 oktober 2016 - 

Namens het hele team wensen wij u allen een Subh Navratri toe.

 

 

Informatiemarkt

30 september 2016 - 

Op woensdag 5 oktober 2016 is er een informatiemarkt op de SLS van 16:00 - 17:00 uur. Hier kunt u  informatie krijgen over de opvoeding.

 

Raad van Toezicht (SHON)

23 september 2016 - 

Beste ouders, leerlingen en collega’s,

 

Graag informeer ik u dat in verband met de interne afspraak binnen de Raad van Toezicht van SHON om het voorzitterschap om de 2 jaar te wisselen(roulatie)  de Raad  heeft besloten om met ingang van 15 augustus 2016 de heer Sanjay Drigpal als nieuwe voorzitter te benoemen. De oud -voorzitter Manna Jairam blijft aan als lid van de Raad van Toezicht.

 

Indien u vragen heeft kan u mij bereiken via rramnewash@shon.nl

 

Rajesh Ramnewash

Voorzitter College van Bestuur SHON

 

 

Onderschrift foto:

De Raad van Toezicht: Sanjay Drigpal, Manna Jairam, Avindre Ramnath en Jack Thakoerdin

 

Ouder-en Kindadviseur

Ouder-en Kindadviseur

13 september 2016 - 
Lees meer ›

Jaarplanning 2016-2017

01 september 2016 - 

Hier vindt u de jaarplanning van het schooljaar 2016-2017

Start nieuw schooljaar

29 augustus 2016 - 

De vakantie is voorbij en wij zijn weer gestart op school. We hopen dat iedereen heeft genoten van een welverdiende tijd. We willen iedereen heel veel succes wensen voor dit schooljaar.

Suriname-festival in De Uithof Den Haag, 27 en 28 augustus

26 augustus 2016 - 

Klik hier om de flyer te vergroten

Krishna Janamashtami

26 augustus 2016 - 

Klik hier om de flyer te vergroten

Raksha Bandan

18 augustus 2016 - 

Nederlands Kampioen wielrennen

Nederlands Kampioen wielrennen

08 juli 2016 - 
Lees meer ›
Afscheid Ouderraad en Medezeggenschapsraad

Afscheid Ouderraad en Medezeggenschapsraad

01 juli 2016 - 
Lees meer ›
Keti Koti

Keti Koti

01 juli 2016 - 
Lees meer ›

Voorstelling Bijlmer Partheater

01 juli 2016 - 
Lees meer ›

Rijksmuseum

26 juni 2016 - 

KOM DAT ZIEN! De nieuwe aanwinst - het tweeluik Marten en Oopjen geschilderd in 1634 door Rembrandt wordt gratis tentoongesteld! Zaterdag 2 juli is het Rijksmuseum van ’s morgens 9:00 uur tot ’s avonds 21:00 uur open voor iedereen. GRATIS! Voor meer informatie kunt u de website bezoeken  www.rijksmuseum.nl

143 jaar Hindoestaanse Immgratie

143 jaar Hindoestaanse Immgratie

05 juni 2016 - 
Lees meer ›
Avondvierdaagse

Avondvierdaagse

17 mei 2016 - 
Lees meer ›
Oud-leerling blikt terug op kinderjaren op de Shri Laksmi School

Oud-leerling blikt terug op kinderjaren op de Shri Laksmi School

09 mei 2016 - 

 

Heb je je weleens afgevraagd hoe het leven er over 10 of 15 jaar uitziet, vanaf het moment dat je op de basisschool zat? Wie is de persoon geworden die toen een kind was? Hoe heeft hij/zij de periode tijdens zijn/haar basisschool ervaren?


Lees meer ›
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12