Nieuws

09 mei 2016

Oud-leerling blikt terug op kinderjaren op de Shri Laksmi School

 

Heb je je weleens afgevraagd hoe het leven er over 10 of 15 jaar uitziet, vanaf het moment dat je op de basisschool zat? Wie is de persoon geworden die toen een kind was? Hoe heeft hij/zij de periode tijdens zijn/haar basisschool ervaren?


Oud-leerling blikt terug op kinderjaren op de Shri Laksmi School
Op deze en anderen vragen krijgen we antwoord van een oud-leerling van de Shri Laksmi School: Shantusha Chauthi- Bisai

 

 

 

 

 

Oud-leerlinge Shantusha Chauthi- Bisai van de Shri Laksmi School

Mooie herinneringen aan haar schooltijd

“Mijn moeder zegt dat ik als kind zorgzaam en hulpvaardig was”, zegt Shantusha Chauthi-Bisai die van 1994 t/m 1998 op de Shri Laksmi School heeft gezeten. 

Door Stuart Kensenhuis

 

Amsterdam – Op dit moment is ze aan het afstuderen voor haar mastertitel Klinische Psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze is 26 jaar oud en wil nog graag een specialisatie doen in haar vakgebied. “Uiteindelijk wil ik de opleiding afronden voor Gezondheidszorg- (GZ) psycholoog, maar eerst wil ik een beetje werkervaring opdoen”, zegt ze. “Het liefst werk ik met cliënten aan hun behandeling. Achter een computer zitten trekt me niet zo. Eigenlijk kan je wel stellen dat het zorgzame en hulpvaardige dat ik als kind had, in mijn karakter is gebleven.” Maar wat vindt ze van haar tijd op de Shri Laksmi School? “Ik voelde me daar erg op mijn gemak. We leerden Hindi en kregen ook muziek- en zanglessen. De sfeer was goed waardoor je je verbonden voelde met iedereen”, zegt ze. “Als meisje had ik contact met bijna alle andere meisjes. De jongens deden hun eigen ding en ik kan me niet herinneren dat we in de pauze met hen optrokken.” De lerares wiens naam haar meteen te binnen schiet is juffrouw Ramdin. “Tot ik van school ging stond zij voor de klas en ze was heel aardig”, zegt Shantusha. Maar heeft ze naast alle vriendelijkheid nog iets anders meegekregen van de Shri Laksmi School? “Als de tijd van het lichtjesfeest aanbrak dan werden we er op voorbereid door bijvoorbeeld tekeningen en theelichtjes te maken,” zegt ze. “Daarmee gingen we dan de school versieren. Net als kerst. Dat spelenderwijs overbrengen van de hindoecultuur is me wel bijgebleven. Het heeft me een basis gegeven en een deel van mijn identiteit gevormd. Zodoende hebben mijn zusje en ik later de muziekgroep Raaga gevormd. Sinds 2 jaren doet mijn man mee. Hiermee proberen we onder meer onze culturele gebruiken in stand te houden. We spelen vooral in tempels en op godsdienstige feestjes.” Naast een succesvol psycholoog hoopt Shantusha dat ze over 5 tot 10 jaar een aantal kinderen heeft en gelukkig is met haar man. Maar heeft ze nog een tip voor de huidige leerlingen van de Shri Laksmi School. “Neem de lessen over cultuur in je op“, zegt Shantusha, “doe er wat mee en haal eruit wat bij jou past.”